fbpx "Бъди на мах със здравословно хранене и спорт" | Образователни инструменти.

"Бъди на мах със здравословно хранене и спорт"

Работя в малко сегрегирано училище, но съм убедена, че благодарение на проектната дейност, училището се превръща в любимо място за децата ,независимо от етнос и социален статус.

През 2017 г. реализирах интересен проект по конкурсна процедура "Посланици на здравето " към Министерство на здравеопазването. Чрез редица практически дейности, децата от 4 клас и техните родители се убедиха в ползите от здравословното хранене и спорт. Започнахме с мултимедийно презентиране на целите и предстоящите инициативи с помощта на училищната сестра.

Проведохме интересен и забавен "Празник на здравето" с участието на 1-2 клас/в една от игрите майките споделиха добри хигиенни навици на децата си/. Честите ни срещи с родителите, филмчетата, които сглобихме, дипляните, които изработихме с децата ги убедиха, че може да се предпазим от редица страшни болести като-инсулт, инфаркт, ракови заболявания, диабет чрез здравословно хранене и спорт. Походите след природата се превърнаха в наше ежедневие. Всяка събота и неделя организирахме футболни мачове с участието на родители и деца. След няколко часа упражнение, за Великден организирахме кулинарен конкурс за питка /децата сами месиха без набухватели , консерванти и украсиха питките/ ,а жури бяха нашите взискателни баби. Карвинг игрите и превръщането на храната в изкуство бе много интересно за майки и учители. Проектът приключи с тържествен концерт, с много песни, танци и най-важното-ревю от отпадни материали, които децата сами сглобиха и ушиха/разбира се, отново с помощ от родителите/. При работа в мултикултурна среда най-ефективен метод на обучение е емпиричният, а проекта ни е базиран на учене чрез практическа дейност.

В ромските общности има т.нар. "лавинообразно" предаване на информацията, която им е направила силно впечатление. Именно благодарение на заинтригуване на вниманието и интереса на "нашата група", постигнахме повишаване на знанията за здравословен начин на живот и здравната култура на цялата общност.

Проекта ни получи поощрителна награда-книги и други учебни пособия.