fbpx Седем усмивки, седем училищни дни, седем желания изпълнени | Образователни инструменти.

Седем усмивки, седем училищни дни, седем желания изпълнени

Седем усмивки, седем училищни дни, седем желания изпълнени

„Тайната на успешното възпитание
се крие в уважението към детето“
Ралф Емерсон

Животът ни в училище е изпълнен с художествена литература, драматизации и най-важното с доброта, приятелство и емоционални преживявания. Всеки учебен ден е истинско приключение за учителя! Той трябва да се справи с хиляди малки и големи трудности…да подаде ръка и да отговори на очакванията на малки и големи! Приемайки отговорностите на една от най-трудните професии в света, ние учителите на новото време имаме своите „малки тайни“ за преодоляване на „големите предизвикателства“. Осъзнавайки важността на нашата дейност, ние ежедневно се стараем да помагаме както на малчуганите, така и на техните родители. За да е изпълнено ежедневието ни с положителни емоции, за да стане възможно ученето чрез игра, ние използваме различни педагогически техники и похвати. Ние вярваме, че бихме могли да бъдем полезни, ако разкрием някои от нашите успешни практики.
1. БАБА МИ РАЗКАЗА
В живота на децата ролята на бабите и дядовците е не по-малка от тази на родителите. Независимо от пола на детето, прародителите също се стремят да научат наследниците си да бъдат творци, изобретатели, учители и приключенци. Докосвайки се до мъдростта на своите баби и дядовци, децата се зареждат с обич и родолюбие, успяват да съхранят ценностите на възрастните, тяхната отговорност и родова памет.
„Любимата приказка на моята баба“, така децата нарекоха интересния час, в който гости бяха техните баби. Носейки книжки с позабравени български народни приказки, бабите бяха посрещнати с възторг и усмивки в класната стая. И така започна вълшебството, първо четоха и разказваха големите, след тях учениците рисуваха и разказваха за своите любими приказни герои. Оживяваха принцеси, вълшебници, крале и кралици и сякаш чудатостите нямаха край… Чудни, любими приказки на баби, майки и деца. Усмихнат час, запомнящ се, интересен и неповторим!

2. МЪДРОСТТА НА МОЯ ДЯДО
„Хайде, дядо, разкажи ми“, един урок изпълнен с вълнение и погледи, изпълнени с възхищение към добрия дядо и прекрасното внуче. Изключително емоционален урок, в който въпросите и игрите сякаш нямаха край. Дядо, разкажи ни…за твоята най-голяма беля, за твоето куче или коте, как си написал първите си букви и кой ти беше любимия учител…внуците питат ли питат, сякаш въпросите нямат край и отговорите все не достигат. След това се чува: МОЯТ ДЯДО Е: най–добър, най-усмихнат, най-умен, най–работлив, най-щедър и най-приказлив.

3. ПОЩЕНСКИТЕ КАРТИЧКИ РАЗКАЗВАТ
Пощенските картички носят интересна информация за живота на хората през годините и когато децата имат възможност да ги разгледат пред тях оживяват хора, сгради и събития. Черпейки опит от съхранените ценни сведения за миналото, ние можем да черпим идеи, знания и вдъхновения. Докосвайки се до непреходното, истинското, детето пораства развивайки познавателните си интереси и творческите си способности, мисленето, паметта и въображението си. Децата стават граждани чрез разширяване кръга на своите взаимодействия.
Дейностите, свързани с изпращане и получаване на пощенски картички развиват устната и писмената реч на учениците, уменията им да общуват. Като награда за интересната работа, децата получиха малка цветна книжка, изработена от техните учители, която съдържа интересни задачи и загадки, свързани с историята на родния град. Попълвайки я всяко дете ще затвърди наученото по време на проведените мероприятия.
Гордеем се с нашите постижения. Урокът, проведен с учениците от град Свищов е отразен в националните медии.

4. БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ

ПРЕДАЙ НАТАТЪК ДОБРИНА!
Благодарим на всички, които помогнаха да се осъществи дарителската акция!!!!
Учениците от 1-в клас и 3-в клас, работещи по eTwinning проект Christmas tale ( Коледна приказка) – организираха Коледен базар в СУ „Николай Катранов”. Бе събрана сумата от 273.70лв. Средствата сa предадени на учителите от СУ „Цветан Радославов“, за да помогнем за лечението на дете от училището им. Посланиците на eTwinning, са посланици на доброто!

5. ЙОГА-практика.
Както всяка година и на този 28 февруари отбелязахме Деня на розовата фланелка, в който заедно казахме „Не на насилието в училище и в интернет“. Учениците от СУ“ Николай Катранов“ отново бяха в розово, изразявайки своята съпричастност и подкрепа към страдащите, неприети или незачетени деца. Новото предизвикателство за тях бе да открият и да приемат своите лични граници, практикувайки йога за начинаещи в продължение на час в компанията на участници в ателие „Пространство за хармония”. Философията и мъдростта на йогата затвърди идеята, че важен е пътят и осъзнатостта във всеки миг; че спокойствието, хармонията и усмивката е във всеки от нас и че да си добър е лесно, ако наистина го пожелаеш.

6. „Ловци на здраве“ – състезание за събрани и записани най-много пословици за здравето.

„Верижка на доброто“ – Децата са насядали в кръг. Всеки да каже на съученика до себе си какво харесва в него, какво добро качество има”. „Децата могат и да забравят какво сте им казали, но никога няма да забравят как сте ги накарали да се чувстват.“ Карл Бухнер

7. ИГРИ
Състезание по четене "Температурите се покачват" - в седмицата в края на месец януари, когато е най-студено, решихме да вдигнем температурите в класните стаи, като учениците отбелязваха всеки ден в рамките на една седмица, от понеделник до петък, броя на прочетените страници в нарисувани и поставени на стената термометри. Притежателите на термометрите с най-висок градус спечелиха по една от наградите на Мъдрия бухал - златен, сребърен и бронзов медал!

Нашето участие в предоставения конкурс има за цел чрез представените добри педагогически практики да докаже, че ученето и усвояването на учебния материал разчупено в една по-интересна и нетрадиционна форма би могло да стимулира творческите възможности на децата, тяхната жажда за нови знания и вдъхновения. Съхранявайки националните ценности, умелото съчетаване на традиционното и модерното би могло да обогати децата с нови емоционални преживявания, свързващи устойчивото, демократично и творческо просвещение.

Петя Попова, Стефка Николаева
СУ „Николай Катранов“
град Свищов