fbpx Управление на качество за образователни институции. Самооценка. Атестация. | Образователни инструменти.

Управление на качество за образователни институции. Самооценка. Атестация.

Уважаеми Колеги,

            Във връзка с края на четиригодишния стратегически период, Научно – изследователското звено към Фондация „Качество в образованието“ – „Институт по качество в образованието“, има  удоволствието да Ви покани, на поредица от online обучения (дистанционна форма), свързани с работата на образователните институции, по системата и процедурите за управление на качество.

Модулни обучения юни – юли 2020 г.

Цел: Подготовка на образователните институции за предстоящия външен одит (атестация, инспектиране) и обезпечаване на самооценката, в съответствие с изискванията по качество и стандартите по качество.
Теми:

Дата: 24 юни 2020 г.

Тема: „Как да набавим достатъчни доказателствени форми в съответствие с изискванията по управление на качеството в образователната институция? Обследване, области, критерии, подкритерии, индикатори и достатъчност на доказателствените форми. Самооценка и привеждане на системата, в съответствие с изискванията за качество в образованието“.

Начало - 10:00 часа. Край на сесията – 16:30 часа.

Сесията редува лектория и практически модули.

Лектор: инж. Калина Христова

Подробности за темата можете да видите тук

Дата: 8 юли 2020 г.

Тема: „Оценка на институцията. Атестация. Инспектиране. Изисквания, параметри в съответствие с изискванията за качество в образованието“. 

Начало - 10:00 часа. Край на сесията – 16:30 часа.

Сесията редува лектория и практически модули.

Лектор: инж. Калина Христова

Подробности за темата можете да видите тук

22 юли 2020г.

Тема: „Изграждане на стратегическа рамка 2020/2024 и изисквания по отчетност за предходен период“.

Начало - 10:00 часа. Край на сесията – 16:30 часа.

Сесията редува лектория и практически модули.

Лектор: инж. Калина Христова
Подробности за темата можете да видите тук
Запишете се днес! Заявка можете да попълните ТУК 

За кого са подходящи тези обученията?

 • директори на образователни институции;
 • комисии, работни групи, екипи по направление;
 • лица подпомагащи дейността на образователната институция, в раздел „Качество“;
 • всеки, който има желание да научи повече за стандартите за качество в образователни институции;
 • всеки, който има желание да прилага на практика стандартите за качество в образователни институции.

Защо да изберете модулна програма за обучение?

За период 2016/2020 година, управлението на качеството (системата като цяло и процедурите към нея), претърпя редица изменения и актуализации. Това налага спазване на определена специфика при провеждане на самооценката и отчетността. За да обърнем внимание на измененията, допълненията и спецификата при работа:

 • На сесиите ще бъдат представени етапите при разработване и управление на ключова документация;
 • Изискванията по осъществяване на самооценката и изискванията по предстоящия външен одит (инспектиране/атестация);
 • Ще можете да съгласувате документацията си с други директори, комисии по качество и експерти в областта на управленския образователен мениджмънт;
 • Ще научите как да изградите своята документация по специфика на средата, как да управлявате в динамика, с приложена форма, в съответствие с изискванията за качествен образователен продукт;
 • Ще се запознаете с изискванията, свързани с разпределението на отговорностите;
 • Ще се запознаете с възможностите системата да бъде управлявана при минимални рискове;
 • Ще се запознаете с начините за намаляване административната тежест;
 • Сесиите са структурирани така, че да се дадат насоки по изискуеми параметри и бъдат дадени препоръки за работа в следващ период;
 • Ще се запознаете с методите за актуализация и надграждане на документация, в зависимост от възникнали промени в нормативна база.

Цена: 70 лв. с ДДС на човек /за всяка една от темите/.

(+) Бонус:

 • При включване на повече от трима човека от дадена образователна институция, цената е 55 лв. с ДДС, на човек.
 • За всяка тема се присъжда сертификат.

Условия за участие:

Обученията ще се провеждат в платформата ZOOM. Всички подали заявки и превели таксата за обучение, получават линк за виртуалната стая на електронната си поща, 1 час преди започване на всяка сесия.

Запишете се днес! Заявка можете да попълните ТУК 

Отново се очертава изключително вдъхновяваща среща. С нетърпение очакваме да видим колегите, с които имахме честта да работим в предишните сесии. Както знаете използваме тази обучителни модули, за да помогнем на всеки персонално и да обменим опит.

Изпитвам лична удовлетвореност, че групата, която реално, на практика прилага системата по управление на качеството се увеличава. Отношението на колегите, с които работим, е категорично отговорно. От опит мога да кажа, че внедри ли се системата, се постигат значителни резултати, работата в образователните институции се подобрява и колегията има достатъчно време да работи по същинската дейност, а не само по документацията. Виждам увереност, желание да се работи, а лично към мен и моята работа, безрезервна подкрепа. Надявам се, да се срещнем отново, да работим и да се забавляваме заедно. Очаквам да подготвим всички колеги така, че да преминат успешно предстоящата атестация и инспектиране.

Очакваме Ви!

инж. Калина Христова
Председател на УС - Фондация "Качество в образованието"
ИД "Институт по качество в образованието"
e-mail: hristova@eduset.net
Тел.: 0899885167

 

p.s. Поради невъзможността на всички да присъстват на обученията, поради обема на насоките, спецификата по организация на документалните форми и липсата на време, препоръчвам да си осигурите следните печатните издания:

 1. Книга втора, включва структурни насоки с изискванията по планиране, отчетност, съдържание на документи, изисквания към документални бази, изисквания и специфика на провеждане на атестацията и самооценката със заглавие: „Оценка на управлението. Самооценка и изисквания. Документални форми. Доказателствен материал“. Изключителен материал. 
 2. Книга трета, е с насоки по управленски модели за постигане на устойчива резултатност, специфика по отчетност на Стратегия за развитие 2016/2020, изменения на политики и прилагане на Стратегия за развитие 2020/2024. Заглавие: „Как да разработим сами? Стратегия за развитие. 2020/2024 концепция за развитие. Практическо ръководство“.

Заявки за книгите можете да ги откриете на линк: http://www.eduset.net/books

В създалата се обстановка, бъдещите обучения на Фондация „Качество в образованието“, ще се провеждат основно дистанционно (предполагам до декември или до приключване на опасността от Covid – 19). Обученията за екипи, които желаят да изберат самостоятелна тема, ще бъдат на цена 45 лв. с ДДС на човек, за целият педагогически колектив. Персоналните консултации и обученията, свързани с работата на директорите, Комисиите,  включително Комисията по качество, включително профилираните работни групи (екипи), разглеждащи отчетността и ефективното управление, е с цена 95 лв. с ДДС на човек. За всяко дистанционно обучение се присъжда сертификат.

Обикновено, колеги търсят съдействие и стартират реално изграждане на системата по управление на качеството, в последния момент и/или преди проверка и/или, когато възникне проблем. Обръщам внимание, че има технологично време по внедряване и отчетност. Всичко зависи от възможността на директора и екипа в образователната институция да работят заедно.

Ако някой желае персонална консултация и/или обучение, може да се свърже с нас.

Бъдете здрави!